engleski jezik hrvatski jezik


Prijatelji :: Mreža Prijatelja

 

Danas u Hrvatskoj postoji mnoštvo javnih i privatnih zdravstvenih ustanova i savjetovališta koja se bave reproduktivnim zdravljem. Mnoga od njih su opremljena najmodernijom tehnologijom, te nude usluge u skladu s posljednjim stručnim standardima.

Unatoč tome što je prošlo više od pola stoljeća otkad je znanstveno otkriveno kako ljudska plodnost funkcionira i kako se ona može pouzdano pratiti tijekom čitave reproduktivne dobi, niti jedna od tih ustanova ne promiče niti nudi podučavanje o prirodi ljudske plodnosti i načinima njenog praćenja. Čak se niti u edukaciji zdravstvenih djelatnika dovoljno mjesta i pažnje ne posvećuje prirodnom planiranju obitelji i njegovim dobrobitima. U stručnim krugovima je, kao i u javnosti, prisutno marginaliziranje i širenje predrasuda o prirodnom planiranju obitelji koje zbog toga ima dosta negativan prizvuk . Umjesto toga se u zdravstvu i javnosti promiču brza i “jednostavnija” rješenja koja svoje korisnike ostavljaju u potpunom neznanju o svojoj plodnosti, te ne potiču na odgovornost spolnog života. Vrijednosti koje nudi upoznavanje sa svojom plodnošću i prirodno planiranje obitelji su neizmjerne - za djevojke i žene, supružnike, a na koncu i čitavo društvo.

Što se tiče liječenja ženskog zdravlja i plodnosti, cjelovit (holistički) pristup koji je izuzetno potreban, nemoguć je bez istinskog uvida u ciklus svake pojedine žene. To dovodi do toga da se mnogi problemi ženskog zdravlja liječe generalizirano.

Parovi s problemom neplodnosti nemaju dostupnu kvalitetnu i preciznu dijagnostičku obradu, što dovodi do velikog postotka neplodnih parova s dijagnozom idiopatske neplodnosti (nepoznatog uzroka). Veliki broj parova bespotrebno prolazi kroz invazivne, skupe i rizične postupke medicinski potpomognute oplodnje, koji uz to postavljaju brojna i teška etička pitanja.

Mi želimo naglašavati i promicati činjenicu da postoje pouzdani prirodni procesi koje svaka žena može naučiti i tako pratiti svoju plodnost i zdravlje, liječiti zdravstvene probleme; par može planirati obitelj i poboljšati svoju komunikaciju i vezu; mladi ljudi mogu steći poštovanje i ljubav prema svojoj plodnosti što dovodi do odgovornijeg i zdravijeg odnosa prema sebi i drugima.

Želimo smanjiti barem dio bremena problema današnjeg društva kroz pomaganje pri stvaranju temelja zdravih i odgovornih obitelji, a time učiniti svjetlijom budućnost onima koji dolaze iza nas - našoj djeci.

Stoga, ukoliko želite poduprijeti ciljeve i djelatnosti našeg Centra, pozivamo vas da postanete naš Prijatelj! Prijavu možete izvršiti na stranici Postanite naš Prijatelj.

Ako želite samo novčano pomoći radu Centra, svoj prilog možete uplatiti na žiro-račun Centra naveden na stranicama Kontakti. Većina sredstava uplaćenih na račun Centra iskoristit će se za podupiranje edukacije novih stručnjaka iz područja FertilityCare™ sustava.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova