Restorativna Reprodukcijska Medicina

U srpnju 2018. godine u medicinskom časopisu Frontiers in Medicine objavljeno je istraživanje o uspješnosti metoda restorativne reprodukcijske medicine (RRM- restorative reproductive medicine)* u parova koji su prethodno bezuspješno bili podvrgnuti liječenju neplodnosti in vitro oplodnjom (IVF).
Istraživanje je uključivalo 403 para u dvije irske poliklinike koje se bave liječenjem restorativnim reprodukcijskim metodama. Unatoč tome što je ova skupina parova uključivala žene prosječne dobi 37,2 godine s prosjekom pokušavanja trudnoće 5,8 godina (što bi naginjalo lošijem uspjehu liječenja), ukupna stopa živorođene djece iznosila je 32,1%. Žene dobi između 35 i 38 godina imale su uspjeh od 37,5%, dok su žene dobi iznad 40 godina imale uspjeh od 27,4%. Prosječna porodna težina beba je bila 3374 grama, te je 92% beba rođeno nakon 37 tjedna trudnoće. Iz ove skupine parova, samo jedna trudnoće je bila blizanačka. Istraživači su izračunali da je ušteda za zdravstveni sustav zbog izbjegnutih višeplodnih trudnoća uz restorativne metode liječenja neplodnosti bila preko 280 000 američkih dolara.
U zaključku se navodi da pacijenti koji su prethodno prošli IVF metode pomognute oplodnje mogu postići usporedive rezultate u liječenju metodama restorativne reprodukcijske medicine u usporedbi sa sljedećim ciklusom IVF postupka. RRM imaju malen rizik od blizanačkih i višeplodnih trudnoća i vrlo dobre ishode za novorođenčad. One također mogu donijeti uštede za zdravstveni sustav.

*U RRM spada NaPro liječenje, Neo Fertility, te brojne druge metode medicinskog liječenja neplodnosti, spontnih pobačaja i raznih drugih problema reproduktivnog zdravlja koje se temelje na praćenju i poznavanju promjena u ciklusu žene te nastoje otkrivati i liječiti uzroke problema.

Novosti

Comments are disabled.