engleski jezik hrvatski jezik


FertilityCare :: Povijesni razvoj

 

FertilityCare™ sustav je prisutan u svijetu više od 30 godina, a u Europi od 1998. godine.

Utemeljitelj FertilityCare™ sustava i NaPro liječenja je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog. On je 1976. godine sa svojim suradnicima krenuo u prva znanstvena istraživanja plodnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, Sjedinjene Američke Države.

Razvoj FertilityCare™ sustava, edukacija žena i parova, te razvoj edukacije stručnjaka iz ovog područja, slijedio je znanstvene spoznaje o plodnosti i potrebe koje su izranjale iz rada s ljudima. Uvidjelo se da svaka žena može na isti način zabilježiti promjene koje vidi u ciklusu, te da te promjene vrlo dobro očituju stanje ženskog zdravlja i plodnosti.

Bilješke žene su sada postale objektivan i klinički važan pokazatelj - osim što omogućuju prepoznati plodne i neplodne dane u ciklusu, one jako dobro odražavaju potencijal plodnosti žene, stanje hormona, rizike za spontani pobačaj i umanjenu plodnost, rizike za upale te razne druge probleme ginekološkog i reproduktivnog zdravlja. Te spoznaje su dovele do razvoja novog načina liječenja na temelju FertilityCare™ bilješki koje je nazvano NaPro liječenje (engl. NaProTechnolgy®).

FertilityCare™ sustav je u potpunosti opisan 1980. godine, a 1991. je objavljeno NaPro liječenje.

Središte istraživanja za ova područja danas je Institut Pape Pavla VI za istraživanje ljudske reprodukcije u Omahi, osnovan 1985. godine. Ovaj institut danas djeluje i kao Nacionalni centar za žensko zdravlje (www.popepaulvi.com).

Danas su FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje rašireni po cijelom svijetu: Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Africi, Aziji i Australiji.

Začetnik europske prakse je dr. Phil Boyle koji provodi FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje u klinici Galway u Galwayu, Irska od 1998. godine. Galway je također postao središte edukacije stručnjaka za Europu, te središnjica udruženja FertilityCare centara Europe (www.fertilitycare.net).

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova