engleski jezik hrvatski jezik


NaPro liječenje :: PMS - Predmenstrualni sindrom

 

FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje se mogu vrlo uspješno koristiti za uklanjanje teških simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS).

Dijagnoza PMS-a se postavlja na temelju praćenja određenih simptoma koji se javljaju tijekom menstrualnog ciklusa. Ukoliko imate simptome kao što su osjećaj nadutosti, napetosti u grudima, osjećaj povećanja tjelesne težine, umor, grčeve u trbuhu, povećanu potrebu za slatkom i slanom hranom, plačljivost, glavobolju, depresivnost i nesanicu koji traju najmanje 4 dana prije menstruacije te nestanu tijekom menstruacije, smatra se da imate PMS.

Za bilježenje trajanja i težine simptoma PMS-a tijekom svakog ciklusa koristi se tzv. Lista praćenja simptoma PMS-a, čiji je autor dr. Peter Denis. Uz pomoć spomenutog načina praćenja simptoma, moguće je točno procijeniti ozbiljnost PMS-a, te utvrditi dijagnozu.

PMS je često posljedica neprimjerenog odgovora tijela na hormonalne promjene u drugoj polovici ženskog ciklusa. Takva situacija često može biti posljedica loše prehrane i nezdravog stila života. Usvajanje zdravih stilova života (prvenstveno pravilne prehrane, umjerene tjelesne aktivnosti i smanjenog stresa) može mnogo pridonijeti, a često i potpuno otkloniti simptome PMS-a.

U NaPro liječenju se, uz to, preporuča ciljana procjena hormona kako bi se procijenilo da li je u pitanju manjak progesterona u lutealnoj fazi ciklusa što je čest uzrok PMS-a. Ciljanu procjenu hormona omogućuje FertilityCare™ sustav bilježenja. Ukoliko se utvrdi da je u pitanju manjak hormona, preporuča se medicinsko liječenje nakon ovulacije što je ključno za uspješno liječenje PMS-a.

Za liječenje PMS-a se mogu, ovisno o uzroku, primjenjivati i neki drugi načini liječenja.

Do 90% žena koje pate od ovog često osporavanog problema osjetit će znatno olakšanje uz pomoć FertilityCare™ sustava.

Liječenje se provodi kroz 6 do 12 ciklusa nakon čega većina žena više ne treba liječenje. Žene kojima se simptomi vrate nakon prestanka terapije, zahtijevaju produljeno liječenje.

 

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova