engleski jezik hrvatski jezik


NaPro liječenje :: O liječenju

 

Postavljanje dijagnoze

Postavljanje dijagnoze je ključ NaPro liječenja. FertilityCare bilješke daju objektivnu sliku i precizan uvid u stanje ženskog zdravlja i plodnosti. One su “upravljač” i temelj detaljne dijagnostike.

Izgled ženina kalendara može upućivati na neke probleme ženskog zdravlja, poput neuobičajenih krvarenja, slabe cervikalne sluzi, neprikladne razine hormona, kratko trajanje poslijeovulacijske faze ciklusa itd. FertilityCare stručnjak može prepoznati, a liječnik izučen za NaPro liječenje, na temelju uvida u kalendar, usmjeriti daljnju dijagnostičku obradu. Mnoge nepravilnosti u ciklusu mogu prepoznati i sami korisnici sustava, te na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

Kalendar s bilješkama ženskog ciklusa u NaPro liječenju služi omogućavanju ciljanih dijagnostičkih postupaka. Na temelju njega se mogu ciljano obaviti pretrage za određivanje razine hormona u krvi što dovodi do kvalitetnije, odnosno bolje dijagnoze, te lakšem postavljanju iste. Rutinskim pristupom u ginekologiji je to onemogućeno. Primjerice, zahvaljujući FertilityCare™ sustavu, do dijagnoze se u slučajevima neplodnosti dođe u gotovo 100% slučajeva. Na stranici Linkovi možete pogledati video priloge u kojima se navode mnogobrojna uspješna začeća parova uz pomoć NaPro liječenja u inozemstvu. Jednako tako na stranici Iskustva možete pročitati prekrasna iskustva parova iz Hrvatske koji su prošli kroz NaPro liječenje.

Liječenje

NaPro liječenje surađuje s prirodnim promjenama u svakom pojedinom ženskom ciklusu. Cilj liječenja je poboljšati (optimizirati) izgled ženina kalendara plodnosti, te očuvati potencijal plodnosti para. Liječenje uzroka nepravilnosti na kalendaru i hormonalnih nepravilnosti poboljšava zdravlje žene, izglede za začeće, te umanjuje rizik od spontanog pobačaja.

Posebnosti liječenja problema s plodnošću

Pri liječenju plodnosti cilj je postići optimalnu funkciju reproduktivnog zdravlja kako bi se začeće moglo dogoditi prirodnim putem i kako bi se osigurali uvjeti za uspješnu trudnoću. U prosjeku parovi završe obradu i liječenje u razdoblju od 18-24 mjeseca (12-18 učinkovitih ciklusa liječenja) nakon prve konzultacije kod liječnika. Začeće se može dogoditi bilo kad od prvog ciklusa liječenja. Mnogi lijekovi koji se koriste u NaPro liječenju su inače u širokoj upotrebi i u ostalim programima liječenja plodnosti. Ono što je jedinstveno NaPro liječenju je FertilityCare™ sustav bilješki koji omogućava precizno ciljanje i praćenje učinka liječenja. NaPro također koristi i neke druge lijekove, biljne preparate, nadomjeske prehrani ili dijetalne preporuke. U nekim slučajevima može biti indiciran i kirurški zahvat.

Tijekom NaPro liječenja žene i parovi, praćenjem svog ciklusa plodnosti, i sami imaju uvid u svoje liječenje, što im stoga daje izvjesnu kontrolu nad liječenjem, te umanjuje napetost i stres.

Populacija kojoj je namijenjeno NaPro liječenje

NaPro liječenje omogućava liječenje žena s bilo kojim problemom ginekološkog i reproduktivnog zdravlja. Nadalje, NaPro liječenje pruža mogućnost liječenja gotovo svim parovima s dijagnozom neplodnosti i spontanih pobačaja. NaPro liječenje jedino ne može liječiti žene u menopauzi, žene sa inoperabilnim obostrano začepljenim jajovodima, te muškarce s dijagnozom azoospermije. Do sada su uz pomoć NaPro liječenja u svijetu začeli mnogi parovi s dijagnozom endometrioze, policističnih jajnika, priraslica u zdjelici, začepljenih jajovoda, niskog progesterona, bez ovulacije, neobjašnjenog uzroka neplodnosti, neobjašnjenih ponovljenih spontanih pobačaja i lošeg nalaza analize sjemene tekućine.

Učinkovitost

Istraživanje o uspješnosti prve četiri godine NaPro liječenja u Europi objavljeno je 2008. godine u časopisu Američkog odbora obiteljske medicine "The Journal of American Board of Family Medicine" 21 (5): 375-384 (link). Istraživanje je provedeno od 1998. do 2002., a uključivalo je 1239 parova. Prosječna dob žena je bila 35,8 godina, a prosjek pokušavanja postizanja trudnoće 5,6 godina. U 24 mjeseca liječenja, od 100 žena je njih 52,8% rodilo živo dijete. Istraživanje ukazuje na vrlo visoku stopu živorođene djece, te samo 4,6% blizanačkih trudnoća. Napomenimo da je bez dijagnoze s NaPro pristupom bilo svega 0,5% parova. Parovi koji su bezuspješno prošli metode potpomognute oplodnje imaju oko 30% izgleda za uspješnu trudnoću. Osobit uspjeh NaPro bilježi u liječenju ponavljanih spontanih pobačaja - preko 75% (link).

O samom programu liječenja možete saznati više ovdje.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova