_

FertilityCare

engl. Creighton Model FertilityCare™ System

FertilityCare (engl. Creighton Model FertilityCare™ System) je jedna od suvremenih metoda prirodnog planiranja obitelji koja je znanstvena i standardizirana, te pouzdana i zdrava. Ona uključuje program edukacija kojim se podučava žene i parove pratiti i bilježiti znakove svoje plodnosti. Podučavanjem o praćenju plodnosti bave se izučeni FertilityCare stručnjaci koji s korisnicima rade tijekom nekoliko individualnih edukacijskih susreta.

FertilityCare™ sustav je razvijen na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, SAD, po kojem je dobio i ime (engl.Creighton Model FertilityCare sustav).

Standardiziran je, što znači da svaka žena na isti način promatra promjene u svom ciklusu i te promjene bilježi određenim znakom. Upravo standardizacija u praćenju znakova plodnosti i standardizacija u podučavanju korisnika omogućila je bolju kliničku procjenu stanja plodnosti, te dala mogućnost detaljne i ciljane dijagnostike i terapije kada su one potrebne.

Praćenje menstruacijskog ciklusa u FertilityCare™ sustavu omogućava ženama i parovima pouzdano prepoznati plodne i neplodne dane u svakom ciklusu, odrediti vrijeme ovulacije, te dobiti uvid u vlastito ginekološko i reproduktivno zdravlje.

Na slici 1 vidimo primjer FertilityCare kalendara koji služi za praćenje i bilježenje plodnosti pojedine žene.

Uz pomoć FertilityCare ™ sustava žene i parovi postaju stručnjaci za svoju plodnost, a liječnici dobivaju vrlo vrijednu informaciju koja će, ukoliko je to potrebno, usmjeravati daljnju dijagnostiku i liječenje (ciljano i idnividualno). Pristup liječenju ženskog zdravlja i plodnosti na temelju FertilityCare sustava se naziva NaPro liječenje (engl. NaProTechnolgy®).

_

Kome je FertilityCare™ sustav namijenjen:

 • djevojkama i ženama koje žele znati više o svojoj plodnosti i pratiti svoje ginekološko i reproduktivno zdravlje
 • ženama s dugim, kratkim, neredovitim i redovitim menstrualnim ciklusima
 • ženama koje doje
 • ženama i parovima umornim od korištenja kontracepcijskih sredstava i štetnih nuspojava uzrokovanih kontracepcijom
 • parovima koji žele zajednički prirodno i zdravo planirati obitelji, istodobno izgrađujući svoju vezu i brak
 • ženama s predmenstrualnim sindromom (PMS)
 • parovima koji se žele pripremiti na zdravu trudnoću
 • parovima umanjene plodnosti (muške i ženske)
 • parovima s problemima sponatnih pobačaja
_

Prirodno planiranje obitelji i učinkovitost

FertilityCare™ sustav se može koristiti tijekom čitave reproduktivne dobi žene bez obzira na vrstu menstruacijskog ciklusa. Osim žena s redovitim ciklusima, uspješno ga mogu koristiti žene:

 • s dugim, kratkim i neredovitim ciklusima
 • pri dojenju
 • u klimakteriju
 • tijekom stresnog razdoblja
 • nakon korištenja hormonalne pilule
_

Učinkovitost FertilityCare™ sustava

FertilityCare™ sustav je visoko pouzdan sustav planiranja obitelji. Podaci iz istraživanja objavljenog u časopisu za reprodukcijsku medicinu govore o učinkovitosti u odgađanju/ izbjegavanju trudnoće od 96,8%. Uvid u sažetak ovog istraživanja možete pogledati na web stranicama medicinskog znanstvenog časopisa “The Jounal of reproductive medicine (JRM 43(6):495-502 · July 1998) ili preuzmite  PDF verziju:

Vrlo je važno znati da nijedan sustav niti metoda planiranja obitelji nije 100% sigurna.

Ovdje su parovi obogaćeni upoznavanjem svoje plodnosti, te im ta spoznaja pomaže odnositi se prema svojoj plodnosti u suradnji s njenom prirodnom harmonijom. Upoznavanje plodnosti pomaže poštivati i cijeniti svoju plodnost kao normalan i zdrav dio sebe, a ne kao bolesno stanje koje treba prigušivati ili kontrolirati.

Korištenje FertilityCare™ sustava za planiranje obitelji daje parovima novi pogled na plodnost, te pruža novu razinu razumijevanja i komunikacije između muškarca i žene. Odgovornost za planiranje obitelji je podijeljenja i bračni par zajedno koristi sustav sukladno svojim trenutnim namjerama – ukoliko želi postići trudnoću, par će birati plodne dane za odnose; ukoliko želi odgoditi, odnosno izbjeći trudnoću, za odnose će koristiti neplodne dane. Međusobna suradnja u namjerama glede planiranja obitelji pozitivno djeluje na komunikaciju para i produbljuje vezu.

Prijavite se na Uvodni susret