engleski jezik hrvatski jezik


FAQ - Često postavljana pitanja

 

 1. Što je FertilityCare™ sustav?
 2. Čemu služi FertilityCare™ sustav?
 3. Kome je namijenjen FertilityCare™ sustav?
 4. Koje prednosti nudi upoznavanje i praćenje vlastite plodnosti?
 5. Mogu li samostalno naučiti pratiti znakove svoje plodnosti?
 6. Imam neredovite cikluse - mogu li koristiti FertilityCare™ sustav za planiranje obitelji?
 7. Imam stalan iscjedak iz rodnice. Mogu li koristiti FertilityCare™ sustav?
 8. Želim koristiti FertilityCare™ sustav. Kako početi?
 9. Što je NaPro liječenje?
 10. Što novo, tj. drugačije nudi NaPro liječenje?
 11. Pri kojim problemima NaPro liječenje pomaže?
 12. Može li NaPro liječenje pomoći u slučaju muške neplodnosti?
 13. Kolika je učinkovitost NaPro liječenja pri problemima s plodnošću?
 14. Koja je razlika između NaPro liječenja i metoda potpomognute oplodnje (MPO)?
 15. Tko provodi FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje?
 16. Koliko se dugo i gdje u svijetu provode FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje?
 17. Tko u Hrvatskoj provodi FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje i gdje?
 18. Želim se educirati za stručnu osobu FertilityCare™ sustava i NaPro liječenja. Koji su uvjeti za prijavu i kome se obratiti?
 19. Da li FertilityCare™ sustav služi i za prirodno planiranje obitelji (PPO)?
 20. Što podrazumijevamo pod pojmom menstrualni ciklus?
 21. Što je ovulacija?
 22. Koje se vidljive promjene javljaju tijekom menstrualnog ciklusa?
 23. Nekoliko činjenica o menstrualnom ciklusu.

1. Što je FertilityCare™ sustav?

Puni engleski naziv sustava je Creighton Model FertilityCare™ System. To je sustav kojim se podučavaju žene i parovi pratiti i bilježiti znakove svoje plodnosti utemeljen na znanstvenoj metodi.

Za razliku od drugih suvremenih načina prirodnog planiranja obitelji, u FertilityCare™ sustavu se plodnost prati i bilježi na standardiziran način - to znači da sve žene prate svoju plodnost na jednak način i određenim dogovornim, odnosno standardiziranim znakovima bilježe promjene u svom ciklusu. Tako svaka žena na svijetu govori „istim jezikom plodnosti“, čime je olakšana komunikacija među ženama, supružnicima i liječnicima koji razumiju FertilityCare™ sustav. Više o tome možete pročitati na stranici FertilityCare™ sustav.

2. Čemu služi FertilityCare™ sustav?

FertilityCare™ sustav se može koristiti za pouzdano prirodno planiranje obitelji i/ili praćenje i/ili liječenje ginekološkog i reproduktivnog zdravlja.

FertilityCare™ sustav pomaže ženama upoznati svoju plodnost prepoznajući znakove koji se javljaju svaki ciklus i koje žena može lako primijetiti (menstrualno krvarenje, suhi dani i dani sluzi, te njihove varijacije). Žene koje prate svoje cikluse mogu tako pouzdano prepoznati unutar svakog pojedinog ciklusa: plodne i neplodne dane, vrijeme ovulacije, rizike za upale, neuredna krvarenja, rizike za spontani pobačaj ili umanjenu plodnost i mnoga druga stanja.

3. Kome je namijenjen FertilityCare™ sustav?

FertilityCare™ sustav je namijenjen svakoj ženi reproduktivne dobi: ženama s dugim ili kratkim ciklusima, redovitim ili neredovitim ciklusima, ženama s preobilnim krvarenjima, onima koje pate o predmenstrualnog sindroma (PMS-a), ženama u stanjima stresa, ženama koje su umorne od kontracepcije i njenih nuspojava, ženama koje doje, ženama u premenopauzi, osobama umanjene plodnosti (muška i ženska neplodnost) itd.

4. Koje prednosti nudi upoznavanje i praćenje vlastite plodnosti?

Upoznavanje svoje plodnosti kakvo pruža FertilityCare ™ sustav omogućava ženama i parovima da postanu stručnjaci za svoju plodnost. Oni mogu tijekom čitave reproduktivne dobi i u svakoj vrsti ciklusa pouzdano planirati obitelj bez ikakvih štetnih posljedica za zdravlje. FertilityCare™ sustav koriste muškarac i žena zajedno, te on pomaže izgraditi i produbiti njihovu vezu i brak.

Praćenje plodnosti omogućava prepoznati vrijeme ovulacije što je bitno za ciljanje spolnih odnosa (kod parova s problemom umanjene plodnosti) ili za praćenje trudnoće.

Žena praćenjem ciklusa može uočiti rizik za upale, hormonalne probleme, spontane pobačaje, umanjenu plodnost ili neka druga ozbiljnija stanja. Tako ona može na vrijeme potražiti pomoć liječnika čime se često izbjegnu ozbiljne i teške komplikacije.

Nadalje, upoznavanje svoje plodnosti pomaže mladima, ali i svima drugima, u prihvaćanju plodnosti kao jednog zdravog dijela sebe.

5. Mogu li samostalno naučiti pratiti znakove svoje plodnosti?

FertilityCare ™ sustav se ne uči samostalno, već uz stručnog podučavatelja sustava. Od osobite važnosti za korisnika su individualni susreti s podučavateljem sve dok korisnik ne stekne potrebno povjerenje u sebe, u svoje bilješke i u sami sustav. Velika prednost je ta što korisnici u svom podučavatelju imaju osobu za podršku i uvijek mu se mogu obratiti. Više o tome možete pročitati na stranici Edukacija parova.

6. Imam neredovite cikluse - mogu li koristiti FertilityCare™ sustav za planiranje obitelji?

Naravno. Žene s bilo kakvom vrstom ciklusa mogu pouzdano koristiti FertilityCare™ sustav za planiranje obitelji.

7. Imam stalan iscjedak iz rodnice. Mogu li koristiti FertilityCare™ sustav?

Da. Žene koje tijekom čitavog ciklusa imaju iscjedak iz rodnice mogu prepoznati nastup plodnog razdoblja jer se tada iscjedak mijenja. Potrebno je stoga pratiti svoje cikluse prema preporuci. Podučavatelj FertilityCare™ sustava je u ovim slučajevima od velike pomoći.

8. Želim koristiti FertilityCare™ sustav. Kako početi?

Prvi korak je prisustvovanje neobvezujućem uvodnom predavanju na kojem ćete čuti nešto više o FertilityCare™ sustavu i njegovim temeljima, te načinima praćenja plodnosti. Nakon odslušanog predavanja možete se odlučiti da li želite naučiti koristiti ovaj sustav.

Za one koji žele naučiti koristiti sustav slijede individualni edukacijski susreti. Predviđeno je njih osam kroz godinu dana, što se nekada prilagođava ovisno o situaciji. Više o tome možete pročitati na stranici Edukacija parova.

Na uvodno predavanje se možete predbilježiti putem kontakata navedenih na stranici Kontakti.

9. Što je NaPro liječenje?

Puni engleski naziv za NaPro liječenje je NaProTechnology® (od engl. Natural Procreative Technology). Ono predstavlja dijagnosticiranje i liječenje ginekološkog i reproduktivnog zdravlja žene na temelju (FertilityCare) bilješki plodnosti koje žena vodi).

10. Što novo, tj. drugačije nudi NaPro liječenje?

NaPro liječenje omogućava cjelovit (holistički) pristup ženskom zdravlju i plodnosti jer počiva na uvidu u menstrualni ciklus svake pojedine žene.

Bilješke plodnosti koje žena vodi putem FertilityCare sustava otkrivaju obrasce koji upućuju na probleme ginekološkog i reproduktivnog zdravlja od kojih se mnogi klasičnim pristupom u ginekologiji ne mogu prepoznati. Tako liječnik obučen za NaPro liječenje može usmjeriti dijagnostiku.

FertilityCare bilješke omogućavaju i ciljanje dijagnostičkih pretraga i ciljanu primjenu terapije. To dovodi do znatno boljih rezultata u pronalasku uzroka problema čime je omogućeno i konkretno ciljano liječenje.

FertilityCare bilješke također daju uvid u uspješnost provođenja terapije. To omogućuje liječniku prilagođavati terapiju, a korisnicima daje izvjesnu kontrolu nad svojim liječenjem što im smanjuje napetost i stres i povećava osjećaj zadovoljstva.

11. Pri kojim problemima NaPro liječenje pomaže?

NaPro liječenje pomaže kod svih problema ženskog ginekološkog i reproduktivnog zdravlja: hormonalnih problema, neurednih krvarenja, menstrualnih grčeva, predmenstrualnog sindroma, kroničnog iscjetka, cista jajnika, postporođajne depresije, neplodnosti, ponavljanih spontanih pobačaja itd.

Izuzetna vrijednosti NaPro liječenja je prepoznata u liječenju neplodnosti i ponavljajućih spontanih pobačaja. FertilityCare sustav tu olakšava otkrivanje uzroka problema i postavljanje točne dijagnoze što omogućava ciljano liječenje. Više o tome možete pročitati na stranici Neplodnost i Spontani pobačaji.

Budući da FertilityCare bilješke otkrivaju i rizike za spontani pobačaj, menstrualni ciklus se nastoji poboljšati i normalizirati kako bi se povećali izgledi za uspješnu trudnoću i kako bi se spriječio spontani pobačaj.

12. Može li NaPro liječenje pomoći u slučaju muške neplodnosti?

Da. NaPro liječenje je u zadnjih nekoliko godina usmjereno i na liječenje muškog faktora neplodnosti. Nekada je u tim slučajevima potrebna suradnja s urologom koji je zainteresiran za istraživanje i liječenje uzroka problema.

U slučajevima muške neplodnosti je uvijek potrebno procijeniti i plodnost žene. FertilityCare bilješke mogu otkriti obrasce koji se klasičnim pristupom ne mogu otkriti niti procijeniti (npr. ograničena cervikalna sluz, nepovoljne razine hormona itd.).

Liječenje se provodi ovisno o uzroku.

13. Kolika je učinkovitost NaPro liječenja pri problemima s plodnošću?

Dijagnoza se u NaPro liječenju postavi u gotovo 100% slučajeva.

U liječenju neplodnosti postotak živorođene djece iznosi preko 52% za prosječnu dob žena od 35,8 godina i prosjek pokušavanja trudnoće 5,6 godina.

U liječenju ponavljanih spontanih pobačaja uspjeh liječenja iznosi preko 75%.

Parovi koji su neuspješno prošli postupke potpomognute oplodnje imaju oko 30% izgleda za uspješnu trudnoću.

U slučajevima muškog faktora neplodnosti uspjeh liječenja iznosi oko 40%.

Kao što je vidljivo, NaPro liječenje ima vrlo visoki stupanj uspješnosti u liječenju problema vezanih za plodnost žene i muškarca.

14. Koja je razlika između NaPro liječenja i metoda potpomognute oplodnje (MPO)?

Razlika između ova dva pristupa problemu neplodnosti je velika.

NaPro liječenje istražuje uzrok i izravno taj uzrok liječi s ciljem da osposobi organizam da do začeća dođe prirodnim putem (spolnim odnosom).

MPO postupci zaobilaze uzrok problema i stvaraju novi ljudski život van tijela (in vitro). Iznimka je jedino metoda inseminacije kod koje do začeća dolazi unutar tijela.

Postupci MPO izazivaju mnoge etičke dvojbe kojih kod NaPro liječenja nema, nose velike troškove i povećane rizike za zdravlje.

15. Tko provodi FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje?

FertilityCare sustav provode za to izučeni i certificirani podučavatelji sustava (FertilityCare stručnjaci ili instruktori).

NaPro liječenje provode liječnici izučeni i certificirani za provođenje NaPro liječenja.

16. Koliko se dugo i gdje u svijetu provode FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje?

FertilityCare sustav se provodi više od 30 godina. Utemeljio ga je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, Nebraska (SAD).

Danas se FertilityCare sustav provodi u cijelom svijetu. U Europi je dostupan od 1998. a u Hrvatskoj od 2005. godine.

17. Tko u Hrvatskoj provodi FertilityCare™ sustav i NaPro liječenje i gdje?

FertilityCare™ sustav je trenutno dostupan jedino u gradu Zagrebu, a provodi ga udruga Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska.

U Hrvatskoj još uvijek nema liječnika koji je izučen za provođenje NaPro liječenja. Liječnici koji prepoznaju vrijednosti ovakvog prirodnog, individualnog i cjelovitog pristupa ženskom zdravlju i plodnosti kakav nudi FertilityCare™ sustav, mogu uvelike pomoći našim korisnicima u dijagnosticiranju i liječenju uzroka njihovih problema. Stoga, ako ste zainteresirani, više o stručnim edukacijama pročitajte na stranicama Stručna edukacija.

Jedan od osnovnih ciljeva udruge FertilityCare Hrvatska je omogućiti da FertilityCare sustav bude dostupan svakoj osobi u Republici Hrvatskoj, te da naša država prepozna vrijednosti NaPro liječenja i integrira ga u zdravstveni sustav.

18. Želim se educirati za stručnu osobu FertilityCare™ sustava i NaPro liječenja. Koji su uvjeti za prijavu i kome se obratiti?

Edukacije se održavaju nekoliko puta godišnje na raznim lokacijama u svijetu.

Za FertilityCare stručnjake se mogu prvenstveno prijaviti osobe sa završenom višom ili visokom školom zdravstvenog, ali i društvenog usmjerenja.

Za NaPro liječnika se mogu prijaviti liječnici s licencom. Za liječnike je obvezatan odlazak na edukaciju u Sjedinjene Američke Države.

Sve osobe koje se prijavljuju za edukacije za stručnjake iz područja FertilityCare™ sustava obvezuju su poštivati etički kodeks Američke akademije FertilityCare stručnjaka.

Više o stručnim edukacijama pročitajte na stranicama Stručna edukacija, a za sva dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte putem kontakata navedenih na stranici Kontakti.

19. Da li FertilityCare™ sustav služi i za prirodno planiranje obitelji (PPO)?

Naravno. Samo dobro poznavanja vlastite plodnosti omogućuje kvalitetno prirodno planiranje. Stoga je FertiltiyCare™ sustav jedan od najpouzdanijih sustava za prirodno planiranje obitelji. Više o tome možete pročitati na stranici Prirodno planiranje obitelji.

20. Što podrazumijevamo pod pojmom menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je razdoblje koje započinje prvim danom menstrualnog krvarenja i traje sve do početka slijedećeg menstrualnog krvarenja. Trajanje menstrualnog ciklusa može varirati, a prosječno iznosi 28 dana.

21. Što je ovulacija?

Ovulacija je trenutak otpuštanja jajašca iz jajnika žene. Jajašce koje je otpušteno biva „usisano“ u jajovod, te tamo, ukoliko je par imao odnos u plodnom razdoblju, može doći do začeća pri čemu nastaje novi ljudski život. U suprotnom, jajašce koje nije oplođeno putuje dalje u maternicu gdje propada.

Ovulacija najčešće nastaje sredinom ciklusa, ali, ovisno od žene do žene, može se javiti i vrlo rano u ciklusu ili pak vrlo kasno. Razdoblje nakon ovulacije je kod svake žene približno istog trajanja, u prosjeku 14 dana, te nakon njega, ukoliko nije došlo do začeća, slijedi menstrualno krvarenje.

22. Koje se vidljive promjene javljaju tijekom menstrualnog ciklusa?

Najuočljivija promjena koju žena lako može primijeti tijekom ciklusa je, prvenstveno, menstrualno krvarenje. Nakon menstrualnog krvarenja obično slijedi razdoblje suhih neplodnih dana, a nakon toga dolazi razdoblje sluzi koja označava početak plodnih dana i ženi nagoviješta da će za koji dan nastupiti ovulacija. Nakon ovulacije ponovno nastupa, uglavnom suho, neplodno razdoblje sve do početka slijedećeg menstrualnog ciklusa.

Razdoblje od prvog dana menstruacije do ovulacije može trajati različito dugo. Ovo razdoblje određuje dužinu trajanja ciklusa - tako će ono u kratkom ciklusu trajati kratko, dok će u dugom ciklusu trajati više dana. Ne može se znati koliko će trajati ciklus koji je tek počeo. Međutim, promatranjem promjena u ciklusu iz dana u dan, žena tijekom svakog ciklusa vrlo lako može primijetiti nastup plodnih, odnosno neplodnih dana.

23. Nekoliko činjenica o menstrualnom ciklusu.

Menstruacija može biti plodna.

Ovulacija ne nastaje uvijek 14. dan ciklusa.

Razdoblje nakon ovulacije ne traje uvijek 14 dana.

Redoviti ciklusi ne znače da je sve u redu.

 

 

 

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova